Wortelkanaalbehandeling is onze specialisatie
Misschien wel de meest gevreesde behandeling bij de tandarts: een wortelkanaalbehandeling. We weten dat patiënten er enorm tegenop zien en een heleboel vragen hebben. Alleen al daarom is tandarts Inge Schrauwen extra opgeleid en heeft ze zich gespecialiseerd in deze behandeling.
Zo kunnen onze patiënten de meeste zenuwbehandelingen in onze vertrouwde praktijk ondergaan. Daarnaast weten we dat extra aandacht besteden aan de angst of de zorgen van onze patiënten hen meer geruststelt.
Veel voorkomende vragen bij wortelkanaalbehandeling
Het is onze ervaring dat patiënten veel vragen hebben over wat een wortelkanaalbehandeling precies is. Daarom kort onze antwoorden op de meest gestelde vragen.
Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Het is de bedoeling dat deze behandeling pijnvrij is. We verdoven je goed, maar soms is het nodig nog wat verdoving bij te geven in het wortelkanaal. Daarom houden we je goed in de gaten en vragen we je aan te geven of je pijn voelt.
We gebruiken de QuickSleeper verdovingsmethode in twee stappen. Eerst verdoven we je tandvlees voor. Daarna verdoven we dieper, heel lokaal en dicht bij de te behandelen wortelpunt. Je hebt daardoor geen gevoelloze tong of wang. Door de bijzondere naald in combinatie met computergestuurde toediening voel je aanzienlijk minder pijn. Bovendien is de verdoving na de behandeling veel sneller uitgewerkt.
Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?
Een zenuwbehandeling kan wel wat napijn geven. Over het algemeen duurt dit een aantal dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, onderdruk je deze pijn goed. Houdt de pijn langer aan, dan vragen we je direct contact met ons op te nemen.
Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
We streven ernaar de behandeling in een keer af te werken. De duur van de behandeling varieert tussen drie kwartier en ruim anderhalf uur, afhankelijk van het aantal wortels. Bij spoed kan het voorkomen dat de behandeling in twee keer wordt gedaan.
Kan het zijn dat ik nog moet terugkomen?
In sommige gevallen maakt de tandarts de tand of kies alvast open en verwijdert de ontstoken pulpa. Dat geeft al verlichting. Je krijgt dan een tijdelijke vulling, totdat de tandarts tijd heeft om de behandeling helemaal af te maken.
Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling of endodontologische behandeling genoemd, moeten we uitvoeren als in het wortelkanaal van een tand of een kies een ontsteking ontstaat.
Ontstoken zenuwweefsel
Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Je hoeft niet altijd direct klachten te hebben van een ontsteking. Vaak is gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken een eerste signaal. Ook kan het zijn dat je helemaal (nog) geen klachten hebt.
Een onbehandelde ontsteking kan zich later uitbreiden naar het kaakbot rond de wortel van de tand of kies. De zenuw is dan afgestorven. Aanraken van of dichtbijten op de kies is dan erg pijnlijk. Niet behandelen kan de pijn verergeren.
De behandeling
- Om goed in beeld te brengen hoe de wortel precies loopt, maken we eerst röntgenfoto´s. Daarna boort de tandarts eerst een gaatje in de tand of kies om toegang te krijgen tot de zenuw.
- De wortelkanalen worden allemaal met kleine vijltjes schoongemaakt. Tijdens de behandeling spoelen we de wortelkanalen met een chlooroplossing. Als alle kanalen schoon zijn, vullen we de kanalen met een soort staafjes. Deze zorgen ervoor dat bacteriën niet meer door de wortels kunnen dringen.
- Op dit punt maken we nog meer röntgenfoto´s om te kijken of de behandeling het juiste effect heeft gehad.
- Tenslotte vullen we de tand of kies. Soms is de tand of kies zodanig verzwakt door het tandbederf of door de behandeling, dat er een kroon gemaakt moet worden. Op die manier kan de tand of kies nog heel lang mee.
Bij Tandartspraktijk Inge Schrauwen doen we er alles aan om je zo comfortabel mogelijk te laten zijn tijdens de wortelkanaalbehandeling. We werken zorgvuldig en met microscopische precisie om de behandeling zo effectief mogelijk uit te voeren, wat de kans kleiner maakt dat je nog eens terug moet komen.
Meer informatie vind je op Alles over het gebit.
Afspraak maken
Heb je zenuwpijn? Stel een afspraak niet uit. Hoe eerder we de wortel aanpakken, hoe beter.
Bel naar 013 – 467 5511 en een van onze medewerkers helpt je graag verder.