Home / Behandelingen / Tand of kies trekken

Tand of kies trekken

Een tand of een kies trekken doen we niet graag. Het is vaak de enige oplossing als een tand of kies zo ernstig is verzwakt of beschadigd dat we geen andere behandeling meer kunnen uitvoeren. In vaktermen noemen we tanden en kiezen trekken ook wel extractie of extraheren.

Of een element uit je gebit beschadigd is, kun je niet altijd aan de buitenkant zien. Daarom is het belangrijk om je gebit regelmatig te laten controleren. Hoe eerder we onregelmatigheden opsporen, hoe eenvoudiger de oplossing.

Wanneer is een tand of kies laten trekken nodig?

Tanden of kiezen kunnen beschadigen door bijvoorbeeld:

  • Slijtage: wanneer je gebit door ouderdom of verkeerd gebruik (ook tandenknarsen) veel druk en wrijving heeft doorstaan, kan het glazuur zodanig aangetast zijn dat er cariës is ontstaan of dat kiezen of tanden afbreken.
  • Ongeval: bij een val, een stoot of (sport)ongeval kan een tand of kies losraken of afbreken.
  • Tandbederf: onbehandelde tandplak en tandsteen tasten eerst het glazuur en vervolgens de kern van de tand of kies aan. Dit kan leiden tot ernstige schade.
  • Tandvleesontsteking: de tand of kies kan loskomen van het kaakbot.
  • Eerdere behandelingen: een gerepareerde tand of kies (vulling, facings of wortelkanaalbehandeling) is altijd minder sterk dan een gezonde. Een vulling kan bijvoorbeeld te groot worden om een kies te bewaren.
  • Slechte mondgezondheid: ziekte of medicijngebruik kan ook de conditie van het gebit aantasten.
  • Krapte: wanneer er niet genoeg beschikbare ruimte in de kaak is voor alle tanden en kiezen, wanneer het ene element in de weg staat van het andere of wanneer je een tand of kies niet goed kunt schoonhouden.

Kan de tandarts zelf tanden trekken?

In de meeste gevallen kunnen we zelf tanden trekken. Wanneer jouw situatie echter complex is (lastige extractie), consulteren we mogelijk eerst een kaakchirurg of verwijzen we door naar het ziekenhuis. Soms is dat het geval bij het trekken van een kies in de bovenkaak. Dit soort procedures vereisen extra zorg vanwege de locatie en complexiteit.

Hoe erg is de pijn bij het trekken van een tand?

De pijn bij het trekken van een tand hangt af van diverse factoren, zoals het soort extractie, het aantal te trekken tanden en eventuele onderliggende medische aandoeningen. Uiteraard zorgen we voor een goede plaatselijke verdoving. Bijvoorbeeld met de QuickSleeper. Een verdoving in twee fases die veel minder pijnlijk is en sneller uitwerkt. Hierdoor valt de pijn bij de meeste mensen meestal mee. Slik pijnstillers als paracetamol om de pijn te verlichten en houd eventueel ijsblokjes tegen je wang om je dikke wang te laten slinken. Houd de pijn langer aan of stopt het bloeden niet, neem dan even contact met ons op.

Bij een chirurgische extractie in het ziekenhuis kan de procedure pijnlijker zijn. De kaakchirurg schrijft meestal wat zwaardere pijnstilling voor.

Wil je meer weten over de behandeling? Klik dan even door naar Alles over het gebit.

Afspraak maken

Voel je hevige pijn aan een tand of kies? Twijfel je over de conditie van je gebit? Kom langs voor een controle.

Bel naar 013 – 467 5511 en maak een afspraak. Natuurlijk kun je ook bellen als je vragen hebt over tanden trekken.