Home / Behandelingen / Prothese

Kunstgebit of uitneembare prothese

Helaas lukt het niet altijd om tanden en kiezen gezond te houden. Een volledig kunstgebit of een prothese voor een deel van de tanden is een veel voorkomende oplossing om toch goed te kunnen blijven praten, eten en drinken.

De kwaliteit en het uiterlijk is in de afgelopen jaren veel beter geworden. Vaak valt het anderen helemaal niet op dat iemand een prothese draagt.

De informatie op deze pagina schetst alleen hoe de procedure naar een tandprothese technisch en praktisch in zijn werk gaat. We begrijpen echter heel goed dat de stap naar een uitneembare prothese een grote is. Daarom bespreken we de mogelijkheden en de emoties liever persoonlijk in onze praktijk.

Partiële prothese (plaatprothese of frameprothese)

Ook wanneer je slechts een deel van je gebit kwijt bent, helpt een deelprothese je beter spreken, kauwen en bijten. Daarnaast verbetert de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit en houdt het de overige tanden in positie. Zonder de partiële prothese kunnen de natuurlijke tanden scheef gaan staan of zich verplaatsen.

Gehele prothese (volledig kunstgebit)

Wanneer alle tanden en kiezen vervangen moeten worden, brengt een volledige tandprothese uitkomst. Een volledige prothese helpt niet alleen bij praten, eten en drinken, het zorgt er ook voor dat je kaak niet te veel slinkt.

De behandeling

Om ervoor te zorgen dat de prothese bij je past en goed in je mond voelt, maken we eerst een afdruk van je huidige gebit. Vervolgens wordt de beet bepaald en de kleur gekozen.

Dan volgt een proefprothese. Deze plaatst de tandarts in je mond om te passen. De tandarts zal je vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. Na eventuele verdere wijzigingen, werkt de tandtechnicus de prothese volledig af en is hij klaar voor gebruik.

Protheses worden zowel geheel van acryl gemaakt (plaatprothese) of van een combinatie van acryl (voor de tanden) met metaal. Dat noemen we een frameprothese. De frameprothese heeft haakjes die om de eigen tanden vastklemmen, waardoor het beter blijft zitten en je meer comfort ervaart.

Andere oplossing

Een andere mogelijkheid is een klikgebit (uitneembaar gebit dat vastklikt op implantaten). Voor het plaatsen van de implantaten verwijzen we je graag door naar een implantoloog. De tandarts maakt de prothese. Vraag tijdens een persoonlijke afspraak naar de mogelijkheden.

Wil je meer betrouwbare informatie lezen over een prothese? Ga dan naar Alles Over Het Gebit.

Afspraak maken

Wil je hiervoor een afspraak maken? Bel vandaag nog naar 013 – 467 5511. We helpen je graag verder.