Kronen en bruggen
Kronen en bruggen zorgen ervoor dat je goed kunt blijven eten en praten, maar het laat ook de rest van je gebit goed op elkaar aansluiten. Hierdoor ondervindt je gebit minder slijtage en scheefgroei.
Wanneer heb je een kroon of brug nodig?
Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om opnieuw te vullen. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Mist er tand of kies, dan kunnen we een brug plaatsen.
Onder een kroon of brug kan ook een implantaat geplaatst worden. Dit implantaat dient als kunstwortel waarop we de kroon zetten.
Wat is een kroon?
Een kroon wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Het is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. De tandarts slijpt een stukje van je eigen tand of kies weg om ruimte te maken voor de kroon.
Materialen
De kroon wordt altijd op maat gemaakt, passend bij wat voor jou het meest geschikt is en jouw wensen.
- Porselein of zirkonium
- Metaal en porselein
Wil je meer betrouwbare informatie lezen over kronen? Ga dan naar Alles Over Het Gebit.
Wat is een brug?
Een brug vervangt een ontbrekende tand of kies. Deze brug ‘overbrugt’ de lege ruimte en kan bestaan uit meerdere kronen die aan elkaar vast hangen.
Soorten bruggen
- Een gewone brug
Deze bestaat uit minimaal drie kronen die op de eigen tanden of kiezen worden bevestigd en hebben een zwevende kroon op de plek waar een tand of kies mist. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden. - Een vrij-eindigende brug
Van deze brug is het laatste deel ‘zwevend’. - Een etsbrug
Deze gebruiken we als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn en het zonde is deze tanden te slijpen. De etsbrug heeft een dummy die de lege ruimte opvult en blijft op zijn plaats door zogenaamde retentievleugels aan de van de naastliggende tand(en) te plakken.
Alternatieven voor een brug zijn kronen op een implantaat, een beugel of een gedeeltelijk kunstgebit.
Wil je meer betrouwbare informatie lezen over kronen? Ga dan naar Alles Over Het Gebit.
De behandeling bij kroon- en brugwerk
- De tandarts slijpt je tand(en) of kies (kiezen) om ruimte te maken voor de kroon of brug.
- Vervolgens maken we afdrukken van je gebit.
- Op basis van de afdrukken en de kleurbepaling maakt de tandtechnieker de kroon of brug in het laboratorium.
- Je krijgt soms een tijdelijke noodkroon of -brug om je tand of kies te beschermen tijdens het eten en drinken.
- Als het definitieve kroon- of brugwerk klaar is, zet de tandarts het element op zijn plaats. We controleren of het goed past.
Ben je gespannen over de voorbereidende behandelingen bij kronen en bruggen? Vraag naar de QuickSleeper verdovingsmethode. Deze verdooft het te behandelen gebied voor, waarna de echte verdoving heel lokaal toegediend wordt. Je tong en wang worden zo niet verdoofd. Deze methode is minder pijnlijk en sneller uitgewerkt dan een gewone verdoving.
Bij Tandartspraktijk Inge Schrauwen doen we er alles aan om je tandvlees en je gebit zo lang mogelijk gezond te houden. Dat begint bij controles en preventie. Mocht een deel van je tanden of kiezen onherstelbaar beschadigd zijn, dan bespreekt de tandarts tijdens een consult graag de mogelijkheden met je. We zorgen ervoor dat elke behandeling pijnloos verloopt.
Afspraak maken
Wil je een afspraak maken?
Bel naar 013 – 467 5511 en een van onze medewerkers helpt je graag verder.