Home / Behandelingen / Gebitsslijtage

Gebitsslijtage (tandslijtage)

Gedurende je leven verwerkt je gebit heel wat voeding. Afhappen, bijten en kauwen gaat gepaard met een normale gebitsslijtage. Zorg je goed voor je gebit, dan gaat het lang mee. Naast goed poetsen dragen controles en preventie bij aan een lange levensduur van je gebit.

Toch kan je gebit door slechte gewoonten sneller slijten. Denk aan te vaak eten en drinken van eroderende voeding en drankjes of roken. Maar ook gezondheidsproblemen kunnen nadelige consequenties hebben voor je tanden en kiezen. In onze praktijk kijken we daarom niet alleen vanuit tandheelkundige zorg, maar naar je algehele gezondheid en naar de lange termijn. Hoe we dat doen, ontdek je op deze pagina.

Wat is gebitsslijtage?

Laten we eerst even uitleggen wat we verstaan onder gebitsslijtage, ofwel tandslijtage. Met slijtage bedoelen we de mate waarin het glazuur van je tanden afslijt. Dit gebeurt geleidelijk aan door factoren als knarsen of kauwen op harde voorwerpen, het eten van zuur voedsel of zure dranken en te hard poetsen.

Het afslijten van het glazuur komt bij boven- en ondertanden voor en kan leiden tot gevoeligheid, verkleuring en een verzwakte tandstructuur.

Veel voorkomende factoren die tandslijtage kunnen veroorzaken, zijn:

  • tandenknarsen of klemmen met de tanden
  • verkeerde beet of stand van de tanden en kiezen
  • stress
  • het eten en drinken van zure producten (fruitsappen, frisdranken, etc.)
  • te veel eetmomenten (waardoor tandplak en uiteindelijk tandsteen ontstaat)
  • roken (giftige stoffen tasten tandglazuur aan en verhoogt de kans op parodontitis (ontstekingen))
  • drugs (waardoor je gebrek aan speeksel krijgt en gaat tandenknarsen) en medicatie
  • ziektes en aandoeningen
  • te veel schurende tandpasta’s of tandenstokers gebruiken

Hoe kun je ernstige slijtage tegengaan?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die tot op hoge leeftijd hun natuurlijke tanden en kiezen behouden. Je hebt namelijk zelf invloed op de conditie van je gebit. Dit kun je doen:

  • Goed poetsen (2 keer per dag) en de ruimte tussen de tanden schoonhouden.
  • Gebruik tandpasta met fluoride om het glazuur te versterken.
  • Beperk je eetmomenten. Telkens als je iets eet of drinkt, tasten de voedingsmiddelen het glazuur aan.
  • Drink voldoende water om je mond neutraal te maken na het eten of drinken van zure producten. Zo krijgt je speeksel kans om op natuurlijke wijze je tanden te herstellen.
  • Kom elk halfjaar op controle en maak een afspraak met de (paro-)preventie-assistente of mondhygiëniste voor een grondige reiniging en het verwijderen van tandplak. Zo houden we je gebit voortdurend in de gaten.
  • Geef bij een controle aan wanneer je veel tandenknarst. We kunnen een knarsplaatje op maat maken die je ’s nachts kunt in doen om tandenknarsen te voorkomen.

Goed behandelplan voor ernstige gebitsslijtage

Wij kijken niet alleen naar je gebit. We gebruiken ook onze digitale mondscanner om je tanden en kiezen goed in beeld te krijgen. Daarnaast spelen er veel meer factoren in je leven mee als het om mondgezondheid gaat. We zijn daarom geïnteresseerd hoe het in zijn algemeen met je gaat. Heb je stress? Ben je ziek (geweest)? Gaat het goed met je? Heb je het druk?

Natuurlijk gaan we heel vertrouwelijk met alle informatie om die je ons toevertrouwt. We overleggen wat de mogelijkheden zijn en komen samen tot een goed behandelplan afhankelijk van de mate van slijtage.

Meer informatie over gebitsslijtage vind je op Alles over het gebit. Wil je liever zelf met ons in gesprek en je vragen stellen. Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een afspraak.

Afspraak maken

Wil je hiervoor een afspraak maken? Bel vandaag nog naar 013 – 467 5511. We helpen je graag verder.