Home / Behandelingen / Digitale mondscanner

Tandarts met digitale mondscanner en röntgenapparatuur

Bij onze filosofie om patiënten zo goed mogelijk te behandelen en comfort te bieden, past ook dat we werken met de modernste technologie. Naast de bekende röntgenfoto’s om dieperliggende problemen zichtbaar te maken, gebruiken we een digitale mondscanner. Zo kunnen we een compleet beeld van je gebit maken zonder dat je hoeft te happen.

Wat is een digitale mondscanner?

Een digitale mondscanner of 3D-scanner is een tandheelkundig apparaat dat CAD/CAM-technologie gebruikt om digitale afdrukken in 3D van je mond te maken. Het apparaat scant je tanden en tandvlees en creëert een perfect model in digitale weergave. Omdat deze techniek in veel gevallen het traditionele happen vervangt, werkt het voor ons sneller en voor jou veel comfortabeler. Veel patiënten vinden een gebitsafdruk maken met afdruklepels heel vervelend.

Wanneer gebruiken we de digitale scans?

We gebruiken de mondscan voor verschillende behandelingen, waaronder:

Maar ook in voorbereiding op implantologie en restauratieve tandheelkunde zijn digitale beelden heel behulpzaam. Deze techniek levert snel gedetailleerde informatie met een hogere resolutie. Handmatige aanpassingen zijn niet meer nodig, waardoor de snelheid en efficiëntie in onze tandartspraktijk toeneemt.

Wat zijn röntgenfoto’s?

Röntgenfoto’s zijn afbeeldingen van het inwendige gebit en de kaak. We maken ze met röntgenstraling. De golven dringen makkelijker door huid en spiermassa, maar minder goed door botweefsel.

Waarom maakt de tandarts röntgenfoto’s?

Met het blote oog kan de tandarts alleen de oppervlakte van je gebit en tandvlees zien. Problemen met tanden en kiezen kunnen ook van binnenuit beginnen. Als we vermoeden dat er een probleem is of kan ontstaan, dan brengen we voor de zekerheid je gebit in beeld met röntgenfoto’s. Bij problemen kun je denken aan doorkomende tanden en kiezen (zoals een verstandskies), cariës, een wortelkanaalbehandeling of om te controleren hoe de wortel in de kaak loopt of dat een implantaat goed zit.

Risico’s bij röntgenfoto’s afwegen

Iedereen staat dagelijks bloot aan straling. De hoeveelheid extra straling waar je aan blootgesteld wordt tijdens het maken van de foto’s is heel klein. Daarmee is de kans op nadelige gevolgen voor je gezondheid ook heel klein. De voordelen van het ontdekken van problemen wegen we bewust af. Als we het niet nodig vinden, zullen we ook geen foto’s maken.

Röntgenfoto’s maken we het liefst om de paar jaar om de visuele controle te ondersteunen. De mondscanner gebruiken we voor bepaalde behandelingen en om je gebit voor de lange termijn te monitoren. Bijvoorbeeld om te volgen wat het gebit tijdens de groei van een kind doet en te bepalen of een beugel nodig is. Of om de mate van gebitsslijtage in de gaten te houden. Zo kunnen we een goed behandelplan met je afstemmen.

De tandarts zal je bij een behandeling uitleggen hoe de mondscan werkt. Ben je geïnteresseerd in een scan van je gebit of heb je vragen over röntgenfoto’s of de 3D-mondscan? Neem gerust even contact met ons op.

Afspraak maken

Wil je hiervoor een afspraak maken? Bel vandaag nog naar 013 – 467 5511. We helpen je graag verder.