Home / Behandelingen / Controle en preventie

Controle en preventie staan bij ons op nummer één!

Naar de tandarts gaan, doen veel mensen niet graag. Maar onze mondhygiëniste, preventie-assistenten en tandarts zorgen goed voor je. Dat betekent dat we je op je gemak stellen, je goed adviseren en er altijd op toezien dat elke behandeling zo pijnloos mogelijk verloopt. Bijvoorbeeld met de nieuwe verdovingsmethode van QuickSleeper.

Hoe minder problemen je hebt, hoe langer je alleen voor een controle hoeft langs te komen. En daar gaan we voor!

Goed poetsen helpt om je gebit en je tandvlees schoon en gezond te houden. Helaas voorkom je met goed poetsen alleen niet dat tanden en kiezen slijten, aangetast kunnen worden en soms verloren gaan. Tanderosie, ontstoken tandvlees en gaatjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk naast je poetsroutine en eetgewoontes bijvoorbeeld aan ziektes, medicijngebruik of gewoontes als roken. Ze beïnvloeden je gebit op een manier die niet altijd met het blote oog zichtbaar is.

Regelmatig je mondgezondheid laten controleren door de tandarts en de preventie-assistente helpt bij het tijdig opsporen van problemen. Hoe eerder we cariës, parodontitis (ontstekingen) en slijtage ontdekken, hoe eenvoudiger de oplossing en hoe langer je kunt genieten van je natuurlijke tanden.

Controle

De periodieke controle is een kort onderzoek naar de gezondheid van je gebit. De tandarts en de preventie-assistente kijken goed naar je tanden, kiezen en tandvlees. Dit doen we bij voorkeur elk halfjaar. Om ook de vlakken die niet zichtbaar zijn te controleren (wortels en kaak), maken we om de twee à drie jaar röntgenfoto’s.

Ook als je een kunstgebit of prothese draagt, is het belangrijk om tenminste een keer per jaar bij ons langs te komen voor een controle.

Tandartscontrole bij kinderen

Jonge ouders stimuleren we om zo vroeg mogelijk hun kinderen mee te nemen naar de tandarts. Op een speelse manier ontdekken dat naar tandarts gaan leuk kan zijn, levert probleemloze controles op.

Heb je vragen of wil je advies over de mondgezondheid van je kinderen, dan helpen we je daar heel graag mee.

We focussen bij echte kleintjes alleen op de mond opendoen en als je kinderen wat groter worden, leggen we graag op onze manier uit wat we gaan doen. We maken er een verhaaltje van, waardoor de eventuele spanning meestal wegvalt. Daarnaast leren we kindjes van jongs af aan op een speelse manier goed poetsen. Want een goed onderhouden melkgebit is de basis voor een sterk volwassen gebit.

Sealen

Sommige kiezen hebben diepe groeven en putjes in de kauwvlakken. We zien dat vooral bij kiezen in het blijvende gebit. Deze zijn moeilijk met een tandenborstel schoon te houden. Om te voorkomen dat bacteriën zich gaan nestelen en zorgen voor gaatjes, vullen we de groefjes en putjes op met een fissuurlak. Dat noemen we sealen.

Tandplak verwijderen

Iedereen maakt dagelijks tandplak aan. Als een mengsel van etensresten, bacteriën en speeksel de kans krijgt zich langere tijd te hechten, ontstaat tandplak. Meestal vormt het zich vlak onder het tandvlees, achter en tussen je tanden. Dat zijn plekken die moeilijk te poetsen zijn.

Goed leren poetsen en ragen is heel belangrijk. Want wanneer je tandplak niet voorkomt of op tijd verwijdert, wordt het hard. Dat noemen we tandsteen en dat kan je niet zelf met een tandenborstel of ragertje weghalen. Tandsteen kan voor tandvleesproblemen zorgen, maar ook effect hebben op de algemene gezondheid.

Onze preventie-assistente kan je leren om je gebit goed te verzorgen, zodat je tandplak (en het gevolg tandsteen) zo veel mogelijk voorkomt. En dat doen we echt niet alleen bij kinderen. Veel volwassenen hebben een manier van tanden poetsen aangeleerd die niet voldoende is.

Tandsteen verwijderen

Tandsteen ziet er niet fris uit en het tast je tanden en kiezen enorm aan. Het veroorzaakt gaatjes (cariës), ontstekingen (parodontitis) en terugtrekkend tandvlees. In dat laatste geval kan de wortel bloot komen te liggen, waardoor de tand of kies soms verloren gaat.

Het beste is tandsteen voorkomen, maar de mondhygiëniste of (paro-)preventie-assistente kan op een professionele manier tandsteen verwijderen. We gebruiken hiervoor een haakje, waarmee het tandsteen wordt weggekrabd, of een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen lostrilt. Tandsteen verwijderen kan soms wat gevoelig zijn.

Afspraak maken

Wil je ook je mond gezond houden, zo min mogelijk kosten maken voor tandartsbehandelingen die voorkomen kunnen worden en zo lang mogelijk van je natuurlijke tanden genieten?

Maak dan een afspraak voor een periodieke controle. Bel naar 013 – 467 5511 en een van onze medewerkers helpt je graag verder.