Home / Behandelingen / Cariës / Gaatjes

Cariës | gaatjes | vullingen

Gaatjes (ook wel cariës genoemd) ontstaan wanneer de bacteriën in tandplak de kans krijgen om het glazuur van je tanden of kiezen aan te tasten. Onder de glazuurlaag zijn tanden en kiezen zachter. Bacteriën richten daar nog sneller schade aan. Je tanden en kiezen kunnen door cariës zo slecht worden, dat ze kunnen afbreken.

Je kunt cariës tegengaan of in ieder geval beperken door:

  • minimaal twee keer per dag goed te poetsen
  • de ruimte tussen tanden en kiezen schoon te houden
  • het aantal eetmomenten per dag te beperken
  • elk half jaar je gebit te laten controleren door de tandarts
  • eventueel tandplak laten verwijderen door de (paro-)preventie-assistente of mondhygiëniste

Gaatjes vullen

De tandarts kan een gaatje restaureren met een vulling. Meestal worden ze opgebouwd door meerdere laagjes composiet. Dat is een witte vulling die je bijna niet ziet. Gaatjes vullen zonder verdoving komt vaker voor dan je denkt, zeker bij oppervlakkige aantasting.

Soms moeten bestaande vullingen vervangen worden, bijvoorbeeld als er een breuk in zit. Door de breuk kunnen zich weer bacteriën nestelen onder een vulling, met een mogelijke ontsteking tot gevolg.

Meer informatie over vullingen vind je op Alles over het gebit.

Ben je gespannen over boren en gaatjes vullen? Vraag naar een verdoving met QuickSleeper. De verdoving die veel minder pijnlijk is en sneller uitwerkt dan een gewone verdoving.

 

Afspraak maken

Zijn je tanden of kiezen wat gevoelig of zie je verkleuringen? Het kan een teken zijn dat je een gaatje hebt.

Bel naar 013 – 467 5511 en maak een (extra) afspraak voor controle bij de tandarts. Natuurlijk kun je ook bellen als je vragen hebt over cariës.